Posted on

‘Tengok Boleh Sentuh Jangan’ Amar Baharin Tak Bagi Anak Dicium Atau Disentuh Orang

Kecomelan bayi yang masih kecil ini boleh membuatkan kita berasa geram dan kalau boleh pipi mulus mereka mahu dicium sepuasnya.

Namun begitu, antibodi bayi yang masih kecil tidak kuat seperti orang dewasa dan sangat mudah tededah dengan kuman.

Baru-baru ini, MH ada terlihat pelakon, Amar Baharin telah memuat naik satu screenshot daripada portal website Pa&Ma di Instagram berhubung satu artikel tentang seorang bayi terkena jangkitan paru-paru sehingga terpaksa dibuang sebelah paru-paru malah jangkitan kuman tersebut telah mengakibatkan tulang belakangya bengkok selepas dicium oleh individu yang dalam keadaan kurang sihat.

Melihat screensht yang dikongsi oleh Amar telah membuatkan hati MH sebak dan simpati terhadap bayi tersebut yang terpaksa menanggung penderitaan tersebut.

Pada ruang kapsyen, Amar telah meluahkan rasa marah dan geram terhadap individu yang mengakibatkan bayi tersebut sakit sedemikian rupa malah pelakon ini juga berharap walau secomel mana pun bayi yang kita lihat, tidak perlulah kita mencium atau menyentuh bayi itu kerana dikhuatiri perkara sebegini akan terjadi.

Kecomelan bayi yang masih kecil ini boleh membuatkan kita berasa geram dan kalau boleh pipi mulus mereka mahu dicium sepuasnya.

Namun begitu, antibodi bayi yang masih kecil tidak kuat seperti orang dewasa dan sangat mudah tededah dengan kuman.

Baru-baru ini, MH ada terlihat pelakon, Amar Baharin telah memuat naik satu screenshot daripada portal website Pa&Ma di Instagram berhubung satu artikel tentang seorang bayi terkena jangkitan paru-paru sehingga terpaksa dibuang sebelah paru-paru malah jangkitan kuman tersebut telah mengakibatkan tulang belakangya bengkok selepas dicium oleh individu yang dalam keadaan kurang sihat.

Melihat screenshot yang dikongsi oleh Amar telah membuatkan hati MH sebak dan simpati terhadap bayi tersebut yang terpaksa menanggung penderitaan tersebut.

Pada ruang kapsyen, Amar telah meluahkan rasa marah dan geram terhadap individu yang mengakibatkan bayi tersebut sakit sedemikian rupa malah pelakon ini juga berharap walau secomel mana pun bayi yang kita lihat, tidak perlulah kita mencium atau menyentuh bayi itu kerana dikhuatiri perkara sebegini akan terjadi.

A post shared by Amar Baharin (@amarbaharin) on

“kalau betul la cerita ni, ini la perbuatan yg paling tak bertimbang rasa… kalau aku ckp B.O.D.O.H agak kasar bunyinye. But yes, siapa yg tak bertanggungjawab tu memang BODOH. Kalau ye pon kau suka, geram, baby tu nampak comel, tak perlu sampai nak cubit pipi or cium or sentuh sekalipon sbb kau kena faham, baby ni antibody belum kuat. Kau ikut perasaan nafsu geram kau, cium baby tu or sentuh baby tu, sampai secara tak langsung kau sebarkan virus kat baby tu sampai sakit mcm ni, siapa yang menanggung??? Kau tak fikir ke mcm mane bersusah payah ibu dia melahirkan, menjaga dan membesarkan anak dia, dengan sekelip mata baby tu menanggung kesakitan atas perbuatan bodoh kau tu???
Aku sendiri tak pernah nak sentuh mane2 baby yg aku jumpe walaupon comel dan geram aku tengok sbb aku sedar diri, sedar ruang, tak nak apa2 jadi kat baby tu.

 

“Mintak maaf, aku memang tak berkenan dengan perangai sesetengah manusia yg tak bertanggungjawab mcm ni.

 

“Dan aku nak mintak maaf jugak kalau aku bertindak sedikit aggressive kalau aku terjumpe mahluk2 mcm ni kat luar sana.Dan aku berharap supaya ibu bapa diluar sana, tolong tolong tolong jaga anak2 korang dgn baik. Jangan terlalu menjaga hati orang sampai anak korang terseksa mcm ni. Plz #tengokbolehsentuhjangan #bertindakpakaiotak,” tulis Amar dengan tegas.

MH setuju dengan Amar, bukannya kita sengaja untuk tidak memberi bayi kita dicium atau disentuh orang tetapi kita tidak mahu perkara sebegini menimpa anak kita.

Diharap ibu bapa di luar sana jadikan hal ini sebagai pengajaran dan sentiasa lindungi anak-anak anda.

Sumber: Instagram Amar Baharin

 

Posted on

Bekas Ratu Cantik Dan Penyanyi Jo Anna Rampas Sabah PRU-14 Cetus Fenomena Luar Biasa. Dengan Gayanya Sahaja Membuatkan…

Ratu Cantik Ngadai Kaamatan 2007, Jo Anna Henley Rampas kini menjadi fenomena di Sabah lebih-lebih lagi apabila disebut sebagai calon Parti Warisan Sabah (WARISAN) di Dewan Undangan Negeri (DUN) Kiulu pada PRU kali ini.

“Saya sendiri pun tidak tahu lagi. Pucuk pimpinan belum ada apa-apa makluman.

“Presiden (Mohd. Shafie) akan buat keputusan dan jika saya diberi peluang saya akan berusaha sedaya upaya saya yang terbaik dan saya yakin orang Sabah keseluruhannya bersedia untuk ubah Sabah,” katanya kepada MalaysiaGazette ketika dihubungi hari ini.

Jo Anna, 29 yang sudah berkahwin dengan ahli perniagaan berasal dari Kajang, Selangor sejak tahun 2016 berasal dari Kampung Poturidong, Kiulu dan berbangsa Dusun.

Beliau mendapat pendidikan dalam Bachelor of Laws daripada University of London dan melanjutkan pelajaran di University of the West of England dan memperoleh Master of Laws in International Law and Corporate Social Responsibility.

Joe Ana juga Naib Juara Bintang RTM 2009 pernah berkerja dengan salah sebuah syarikat telekomunikasi di West Kensington,London selama dua tahun sebelum kembali ke Sabah pada tahun 2016.

Menurut Jo Anna, beliau aktif dalam WARISAN selepas diperkenalkan oleh Timbalan Presiden WARISAN, Darell Leiking sejak dua tahun lalu.

Sekiranya dicalonkan, Jo Ana menangkis dakwaan WARISAN menggunakan calon wanita cantik semata-mata untuk meraih undi.

“Kita kena lihat perkara lain selain wajah yang cantik. Kalau saya dicalonkan saya akan pastikan saya buat kerja untuk rakyat,” tambahnya.

Posted on

Akibat Tak Tahan Sangat Nak Melabur, Lelaki Ini Terima Padah Apabila Burungnya Disambar…

Sesungguhnya kemalangan atau bencana seperti ini boleh berlaku di mana saja, termasuk kemalangan yang berkaitan dengan serangan haiwan liar.

Insiden seperti itu tidak perlu berlaku di hutan atau perladangan, di bilik mandi walaupun kemalangan itu boleh berlaku.

Itulah yang berlaku kepada seorang lelaki di Wilayah Chachoengsao, Thailand, Rabu lepas.

Seperti yang dilaporkan oleh halaman Bangkok.coconuts.co, seorang lelaki bernama Atthaporn Boonmarkchuai mendapat “kejutan” pada waktu pagi ketika sedang marah.

A python tiba-tiba muncul dari almari, dan segera menggigit zakar Atthaporn.

Lelaki berusia 38 tahun cuba menyelamatkan dirinya. Dengan pergerakan refleks, dia bangkit dari tempat duduknya.

Artikel ini telah disiarkan di Tribunjateng.com di bawah tajuk HORRIBLE: Lelaki ini terkejut apabila ‘Burung’ digigit oleh Ular, Ini adalah Video,

https://www.youtube.com/watch?v=0huAzwN61Q4

Posted on

Luluh Hatiku Di Malaysia. Isteri Banting Tulang Kerja Di Luar Negeri, Suami Bangga Tayang Kekasih Di Facebook.

Disebabakan oleh kemiskinan yang semakin memburuk, ramai netizen di Filipina memilih untuk bekerja di luar negara dengan harapan boleh mendapat lebih banyak wang untuk membantu keluarga yang berada di Filipina.

Mereka yang lebih dikenali sebagai ‘Oversea Filipino Workers’ (OFW) itu sanggup bekerja siang dan malam atau melakukan dua tiga pekerjaan demi memperolehi masa depan yang lebih cerah dan terjamin.

Selain itu, mereka juga terpaksa tinggal berjauhan dari keluarga dan itu pasti membuatkan ke semua OFW akan berasa sedih dan merindui keluarga mereka. Satu-satunya cara paling mudah untuk berhubung dengan keluarga yang berada di Filipina adalah dengan menggunakan media sosial.

Wanita ini juga merupakan warga Filipina yang sanggup bekerja di luar negara semata-mata untuk membantu keluarganya.

Princess Sittie Fairodz Utto telah bekerja siang malam dengan harapan dapat membuatkan kehidupan anaknya di Filipina menjadi lebih senang. Oleh itu dia telah meninggalkan suaminya di Filipina untuk menjaga anak mereka sehingga dia kembali semula suatu hari nanti.

Setiap bulan Sittie Fairodz Utto mengirimkan wang ke kampung untuk merawat anaknya mereka yang sakit dan dijaga oleh suaminya.

Bagi tujuan mencari wang, dia terpaksa melakukan banyak pekerjaan dengan harapan suatu masa nanti dia dapat kembali ke kampung halaman dan berkumpul semula dengan keluarganya.

Tetapi, sebaik sahaja dia melihat Facebook suaminya, harapannya itu musnah. Di Facebooknya, Princess mendakwa yang suaminya telah menipunya.

Dia juga telah memuat naik beberapa keping gambar ‘selfie’ suaminya yang tidak berpakaian bersama seorang perempuan di atas katil sebagai bukti.

Paling menyakitkan hati ialah kedua-duanya bangga bergambar berdua dalam keadaan yang menjelikkan itu. Mereka juga seakan tidak peduli jika Sittie melihat foto berkenaan.

Perkongsian kisah malang Princess itu telah menyentuh hati beribu-ribu netizen yang akhirnya bertindak menenangkan dan memberikan kata-kata semangat kepadanya.

Tetapi, menurut Princess terdapat juga beberapa orang ‘haters’ telah menghantar mesej kepadanya dengan mengatakan dia seorang yang “bodoh” kerana benarkan suaminya berbuat seperti itu.

Akhirnya Sittie mendedahkan dia mengetahui mengenai perselingkuhan antara suami dan kekasihnya itu namun dia membiarkannya kerana ingin memperbaiki keadaan dan kembali ke kampung halaman untuk tinggal bersama suaminya demi anak mereka.

Posted on

Wow!! Gaya Ranggi TENGKU PERMAISURI NORASHIKIN Dalam Jean Biru & Kemeja Putih, Perghh!! Sungguh Class!

Semenjak melangsungkan perkahwinan pada 31 Ogos 2016 lalu dengan Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah Alhaj, rakyat jelata berpeluang melihat Tengku Permaisuri Norashikin mengiringi baginda dalam pelbagai majlis.

Nona sendiri kerap mengikuti perkembangan bekas pembaca berita RTM itu yang sememangnya cukup jelita, bersopan santun dan manis dipandang.

Terkini, kemunculan Tengku Permaisuri Norashikin bersama Sultan Sharafuddin Idris Shah sempena lawatan diraja menaiki LRT, MRT dan Monorail mencuri perhatian netizen. Lawatan yang berlangsung bermula pagi tadi turut menyaksikan keperibadian sultan berjiwa rakyat itu yang cukup sederhana dan merendah diri.

Kebahagiaan dan kemesraan baginda berdua cukup menjadi inspirasi rakyat sepanjang menyempurnakan lawatan sehari ini. Paling manis di mata Nona, tentulah melihat gaya ranggi Tengku Permaisuri Norashikin yang sedondon suami tercinta.

Meskipun sekadar bersolek tipis, namun pesona wanita bertubuh langsing itu sungguh mengasyikkan. Sekadar tekaan, gandingan kemeja putih Ralph Lauren dengan seluar jean biru, tali pinggang kulit Hermes dan tas tangan Longchamp yang sederhana tetap saja glamor di tubuhnya. Sneakers putih pula menyempurnakan penampilan.

Kredit : Nona

Posted on

Bayi Lahir Dalam Sampul, Nenek Cakap Dia Akan Jadi Sejahat-Jahatnya. Ibu Kongsi Pengalaman Lahirkan Anak Tak Pecah Ketuban.

Siapa disini pernah lahirkan baby encaulbirth..saya ada seorang anak sulong saya sekarang sudah 5tahun.
Menurut Kajian dokter Amerika – 1 dalam 80ribu akan jadi (x tau betol ke x) .. Dalam keluarga ibu saya anak sulong keluar macam ni..

Bukan gambar Sebenar Contoh Sahaja:

Memang susah nak teran sebab keluar dalam sampul n air ketuban x pecah.. memang lambat proses nak keluar tu..selalunya baby mcm ni akan diCaesar Tapi Alhamdulillah saya normal..

Contoh kalau diCaesar:

Doc dah cuba pecahkan air ketuban tapi xboleh sampai 6 org dokter gilir gilir pecah kan sampai pakar sendiri turun.. tetap x pecah .dorg amik keputusan untuk biarkan secara natural..tapi memang lambat x de masalah sebab tu doc x nak czer..doc pon cakap first time dalam hidup dia sambut baby mcm ni ..selalu org simpan tali pusat je kan buat kenangan..suami saya ambil sarung dia ni simpan buat kenangan jgak ..masih simpan dalam album sampai sekarang ni

Selalu akan dengar org tua akan cakap jika anak keluar dalam sampul dia ..nanti besar dia akan jadi org jahat sejahatnya.. Ya anak akan jadi jahat jika si ibu asyik berdoa dan pikir benda tu.. Jadi kita sebagai ibu doakan yang terbaik untuk anak anak kita setiap hari…jadi org jahat yang kat luar tu semua beranak sampul la ye..

Jadi sebagai ibu jangan terlalu dengar semua yg org ckp..kita sebagai ibu setiap percakapan kita adalah doa…apa salahnya kita doa anak jadi org berguna.. pemimpin,berjaya dunia akhirat..jangan la kita doa nanti besar jadi org jahat sejahatnya .. Alhamdulillah berkat doa mummy n daddy anak saya pandai dari segi ilmu pembelajaran dan ilmu agama walaupun agak hyperaktiv…selalu cakap kat suami…anak dara ni dah ramai yang booking nak jadi menantu…kawan lain lain negara…parah parah..ada kawan kawan sendiri pon cakap macam tu…

Gambar baby tu amik goggle..doc x sempat ambik gambar sebab nak cepat antar anak ke nicu sebab tali pusat terbelit 4x

Sumber: Kelab Ibu Mengandung Malaysia (KIMM)

Kredit: FB Tieyra Chee 

Posted on

[VIDEO] Netizen Sungguh Tak Sangka Pick up Tok Adi Lagi Padu Dari Pick Up Line Sepahtu!!

Siapa yang tidak mengenali watak Tok Adi dalam drama bersiri Tanah Kubur bukan?

Nasir Bilal Khan yang juga dikenali sebagai Tok Adi dalam drama beliau di Astro Oasis, namun pada kali ini beliau dijemput sebagai artis jemputan dalam rancangan CCTV bersama pelakon Zara Zya, Hafreez Adam dan Izzue.

Namun yang paling mencuit hati adalah kata-kata pickupline daripada Tok Adi kepada Zara Zya membuatkan ramai tertawa.

Tok Adi yang pada mulanya menanyakan nama manja Zara Zya tetapi pelakon Hafreez Adam yang kelihatan wajahnya memandang mesra terhadap kekasihnya itu. Mereka berdua yang telah dikhabarkan bercinta dan menjadi kesukaan ramai dengan hubungan Zara dan Hafreez yang dilihat sangat manis bersama.

Tok Adi punya pickup line…

“Hari Sabtu kita nikah, hari Ahad kita bersanding”. Ujarnya kepada Zara Zya setelah menanyakan hari minggu kesukaan beliau dan memilih ‘Ahad’.

Video yang dimuat naik di laman instagram Official Hlive itu telah mendapat lebih 350k tontonan.

Rata-rata netizen juga turut memberi komen tentang pickup line daripada Tok Adi.

Video Penuh :

Sumber: IG Official Hlive

Posted on

Wanita Ini Buat Pendedahan Perangai Sebenar Mawar Rashid. Sungguh Tak Sangka Rupanya Ini Yang Mawar Sembunyikan Selama Ini!!

Setelah mendirikan rumah tangga pada November tahun lalu, kehidupan pelakon Mawar Rashid bersama suaminya kelihatan begitu bahagia. Ditambah pula dengan kehadiran dua orang anak comel mereka yang sentiasa mencuit hati.

Terbaru, seorang pengguna Twitter telah berkongsi kisah mengenai pelakon drama Suamiku Paling Sweet itu tentang kehidupannya yang bermula dari bawah sehingga menjadi terkenal pada masa kini.

DARI DULU SAMPAI SEKARANG…

 

Menurut Sam, dia mula mengenali Mawar sejak dibangku sekolah lagi kerana isteri kepada Raf Yaakob agak popular dan mula dikenali ramai menerusi aplikasi Keek.

Tambah Sam, rupa-rupanya sejak berumur 15 tahun lagi Mawar mula mencari pendapatan sendiri dengan menjual produk kecantikan tanpa menggunakan duit ibu bapanya.

Bukan itu sahaja, Mawar juga rajin membantu ibunya berniaga makanan sama ada di bazar Ramadhan mahupun di restoran keluarga mereka.

DUIT SEMUA DIA BAGI FAMILY!

SEBAK DENGAR CERITA DIA

Tidak kurang dia juga mendedahkan bahawa Mawar kini sedang melanjutkan pengajian walaupun telah bergelar seorang isteri. Ini kerana katanya pendidikan amat penting bagi menjamin masa hadapan.

PENTINGKAN PELAJARAN

Wah, tak sangka pula Mawar dulu berhempas pulas membantu menyara keluarganya. Betullah bak kata peribahasa, bersusah-susah dahulu bersenang-senang kemudian. Respek!

Sumber : Sam

Posted on

Ouhhh Baru Tahu!! 5 Kelebihan Wanita Bertubuh Kecil Dan Pendek. No. 4 Paling Best!!

Andai anda dilahirkan dengan tubuh yang kecil dan pendek, jangan sesekali merungut atau hilang keyakinan diri.

Setiap ciptaan pasti ada sebab dan kelebihan tersendiri. Sebenarnya, tubuh kecil atau pendek boleh memberikan banyak kelebihan dan kemudahan dalam hidup.

Usahlah pedulikan badan orang lain yang langsing dan tinggi lampai persis model kerana disebalik anugerah yang diterima, mereka tidak mempunyai kelebihan yang sama seperti yang dirasai oleh wanita bertubuh kecil dan pendek.

Nak tahu apa kelebihan bertubuh kecil dan pendek? Mari kita periksa, mungkin ada yang tak perasan.

#1 Mudah Mengenakan kasut bertumit tinggi

Pakai kasut tumit tinggi? Tidak ada masalah. Anda boleh memakainya dengan mudah. Dan anda pasti setiap masa tampil lebih feminin dan anggun dengan kasut tumit tinggi. Kasut tumit tinggi boleh membuat diri kelihatan lebih seksi dan menarik.

#2 Boleh cuba pelbagai jenis baju

Bertubuh kecil atau pendek, anda bebas memilih pelbagai jenis baju. Malah anda boleh tetap mencuba baju-baju lama walaupun sudah berusia 20-an. Pelbagai rekaan dan model baju terbaru yang kelihatan hebat dengan mudah anda boleh mengenakannya.

#3 Kelihatan awet muda

Mungkin anda masih dikira masih remaja walaupun kini berusia 20-an. Tetapi itu menjadi tanda jika anda selalu kelihatan awet muda. Orang sering salah meneka usia anda. Mereka kerap mengira usia anda masih belasan tahun walaupun sebenarnya usia anda sudah hampir dewasa.

#4 Mudah diangkat

Dengan tubuh yang kecil, pasti berat badan juga ringan. Jadi andai kata terjadinya perkara yang tidak diingini seperti sakit, pengsan atau terseliuh, mudah untuk orang yang nak menolong mengangkat/mendukung anda. Bagi lelaki yang mendapat teman wanita atau isteri yang kecil molek, sudah pasti sangat menguntungkan.

#5 Mudah mengisi tempat

Naik kenderaan umum, anda boleh mendapatkan tempat duduk dengan mudah. Dengan tubuhmu yang kecil, anda lebih lebih menjimatkan ruang. Ini juga menguntungkan bagi orang-orang di sekeliling. Mereka boleh mendapat tempat yang lebih longgar dengan kehadiran anda.

Itulah antara 5 kelebihan menjadi wanita bertubuh kecil dan pendek. Kebanyakan lelaki juga lebih suka memilih wanita yang lebih rendah kerana tahap keyakinan diri seorang lelaki juga akan terasa lebih tinggi bila mendampingi wanita rendah. Betul tak?

Sumber: https://mforum.cari.com.my/forum.php?mod=viewthread&tid=1017751

Kredit; wartahudhud.com

Posted on

Sungguh Mengejutkan!! Akhirnya Bapa Zahirah Dedah Sikap Sebenar Zul Ariffin, Syukur Hubungan Putus!!

Zainol akui tidak restu hubungan Zahirah dan Zul Ariffin.

PETALING JAYA: Bapa kepada pelakon Zahirah iaitu Zainol MacWilson meluahkan rasa lega akhirnya hubungan anaknya dengan Zul Ariffin benar-benar berakhir.

Zainol, 59, berkata, dia sudah menjangkakan percintaan tersebut tidak mempunyai hala tuju ke arah sebuah perkahwinan.

“Alhamdulillah, saya rasa lega sekarang mereka sudah benar-benar putus. Dari pertemuan pertama lagi saya sudah dapat rasakan dia bukan seorang yang layak untuk Zahirah.

“Saya tidak restu hubungan mereka dan jangan sebut pasal kahwin pun, minta dijauhkan,” ujarnya kepada mStar Online pada Ahad.

Zainol berkata demikian ketika diminta mengulas tentang isu putus cinta anak sulungnya Zahirah dan Zul Ariffin.

Menurut Zainol, hubungan tersebut tidak sepatutnya terjadi berikutan dia kurang senang dengan sikap aktor berkenaan dari awal pertemuan mereka.

Bagaimanapun dia akur dengan keputusan anaknya untuk terus berkawan rapat dengan pelakon J Revolusi itu.

“Kali pertama Zahirah bawa saya bertemu Zul pada tahun 2015 dan ketika itu saya tidak bersalam dengannya kerana saya dapat tahu dia bersikap kurang ajar dengan ibu Zahirah.

“Jadi sepatutnya dari situ dia tahu dan tidak meneruskan hubungan. Dia tahu saya tidak suka dan dalam tempoh itu juga dia tidak berusaha pun untuk berbaik atau menunjukkan usaha perbaiki hubungan,” ujarnya.

Zainol mendakwa, Zul pernah menghubunginya menerusi telefon Zahirah bagi meminta penjelasan serta mempersoalkan beberapa perkara berkaitan kenyataannya kepada media.

Dalam pada itu, bercakap tentang dakwaan Zul tentang sikap Zahirah berswafoto berdekatan jenazah ibunya, Zainol berkata, dia sudah mendidik anaknya dengan budaya timur.

Katanya, dia percaya anaknya tidak bertindak seperti didakwa pelakon terbabit.

“Itu fitnah, Zahirah juga menafikan ada bergambar seperti didakwa. Walaupun dibesarkan di luar negara, dia masih tahu adab dan budaya yang kena hormat.

“Saya rasa Zul tiada modal untuk bercakap sehingga menjadikan perkara itu sebagai topik,” katanya.

Dalam pada itu, Zainol berharap Zahirah tabah dan dapat menjalani kehidupan seperti biasa.

Katanya, anak dia masih muda dan mempunyai masa depan yang panjang.

Sumber: Mstar